Odwiedzin

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Pizza z salami, papryką i pieczarkami

Składniki:

1/2 paczki drożdży świeżych
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki: cukru i soli
mąka
2 łyżki oliwy
1 jajko

salami
keczup
oregano
papryka zielona
ser żółty
kiełbasa
cebula
pieczarki

Przygotowanie:

Drożdże posypuję cukrem i solą i roztrzepuje z mlekiem, dodaję nieco mąki by uzyskać gęstość śmietany i odstawiam w ciepłe miejsce aż dwukrotnie podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie dodaję: jajko i oliwę i razem w miekserze mieszam cały czas dosypując mąki aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia.
Wtedy ponownie odstawiam ciasto do podwójnego wyrośnięcia.

W mięzyczasie, kiełbaskę kroję w plasterki i wraz z pokrojoną w ten sam sposób cebulą smaże.
Dodaję pokrojone pieczarki i całość smażę dalej aż woda wyparuje.
Dużą blachę smaruję oliwą i rozkładam ciasto.
Smaruje je keczupem i posypuje oregano lub bazylią.
Kładę mieszankę kiełbasy z pieczarkami, posypuję pokrojoną papryką, salami i startym serem.
Zapiekam ok. 20 min w temp. 180 stopni aż spód lekko się zrumieni.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz