Przepis otrzymałam od mojej dobrej koleżanki, która uraczyła mnie tym śledziem w Sylwestrową noc.
Składniki:
4 płaty śledzia zielonego ( ja miała 2 podwójne)
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
2 ogórki konserwowe
2 łyżki mąki pszennej
oliwa
2 szklanki wody
12 łyżeczek octu
3 łyżki cukru
1/2 szklanki oleju
1 mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki keczupu
3 liście laurowe i ziela angielskie
1 łyżka soli
ciasto naleśnikowe solone
Przygotowanie:
Śledzie kroimy na plasterki dowolnej wielkości, lecz nie za małe.
Każdy kawałek śledzia posypujemy mąką pszenną i maczamy w cieście naleśnikowym, a następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
Śledzia smażymy na rumiano i odstawiamy na talerz wyłożony papierem, żeby tłuszcz ociekł.
Paprykę, ogórka i cebulę kroimy drobniutko.
Z wody i pozostałych składników zagotowujemy zalewę i odstawiamy do wystygnięcia.
W misce układamy na przemian śledzia i warzywa a następnie zalewamy zalewą i wstawiamy do lodówki żeby się przegryzło wszystko na noc.
Smacznego :)
Składniki:
4 płaty śledzia zielonego ( ja miała 2 podwójne)
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
2 ogórki konserwowe
2 łyżki mąki pszennej
oliwa
2 szklanki wody
12 łyżeczek octu
3 łyżki cukru
1/2 szklanki oleju
1 mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki keczupu
3 liście laurowe i ziela angielskie
1 łyżka soli
ciasto naleśnikowe solone
Przygotowanie:
Śledzie kroimy na plasterki dowolnej wielkości, lecz nie za małe.
Każdy kawałek śledzia posypujemy mąką pszenną i maczamy w cieście naleśnikowym, a następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
Śledzia smażymy na rumiano i odstawiamy na talerz wyłożony papierem, żeby tłuszcz ociekł.
Paprykę, ogórka i cebulę kroimy drobniutko.
Z wody i pozostałych składników zagotowujemy zalewę i odstawiamy do wystygnięcia.
W misce układamy na przemian śledzia i warzywa a następnie zalewamy zalewą i wstawiamy do lodówki żeby się przegryzło wszystko na noc.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz