Odwiedzin

sobota, 12 marca 2016

Babka jogurtowa z cytrynowym lukrem

Babka jogurtowa to kolejna moja propozycja dla niezapowiedzianych gości niedzielnych.

Składniki:

200 ml jogurtu naturalnego
200 dag cukru
150 ml oleju
400 dag mąki pszennej
4 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
skórka starta z połowy cytryny
masło
bułka tarta

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Brytfankę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.
Mokre składniki mieszamy w misce razem, dodajemy sypkie składniki i mieszamy chwilkę, można użyć miksera, ja zawsze łącze wszystko trzepaczką.
Wykładam ciasto do brytfanny i pieczemy do suchego patyczka ok 50 min w temp. 180 stopni.
Składniki na lukier łączymy i polewamy wystygnięte ciasto.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz