30 dag mąki
kostka masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
6 średnich jabłek miękkich (np. ligol, szara reneta)
cukier brązowy (lub zwykły)
cynamon
3 łyżki masła
15 dag kokosu
Przygotowanie:
cukier brązowy (lub zwykły)
cynamon
3 łyżki masła
15 dag kokosu
Przygotowanie:
Składniki na ciasto(poza kokosem i łyżkami masła) łączymy i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i wkładamy do miski.
Jabłka posypujemy cukrem brązowym i cynamonem.
Formę od tarty smarujemy tłuszczem (masłem) i oblepiamy ciastem,.
Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy na 10 min do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Po podpieczeniu układamy na ciasto jabłka i podsmażony na maśle kokos (uwaga kokos nie powinien się zrumienić bardzo).
Pieczemy około 40 min w temp. 160 stopni, żeby powoli się piekło i rumieniło.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz