Odwiedzin

środa, 18 września 2013

Befsztyk z cebulka


Mój mąż strasznie upodobał sobie  to danie ostatnimi czasy. Oryginalne danie jest robione na bazie mięsa wołowego. Natomiast ja je lekko zmodyfikowałam  żeby nie było takie suche.


Składniki:

20 dag mięsa wołowego mielonego
20 dag mięsa wieprzowego mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
smalec
1 cebula
mąka
sol
pieprz

Przygotowanie:

Mięso wołowe i wieprzowe mieszamy razem z jajkiem, bułka tarta, sola i pieprzem.
Odstawiamy do lodówki na kilka minut.
Cebule kroimy w plasterki, pół-talarki, jak kto woli, posłuży nam ona do okraszenia befsztyków.
Mąkę wysypujemy na talerz i formułując porządnej grubości i wielkości befsztyki obtaczamy je w mace.
Na dwóch patelniach rozgrzewamy tłuszcz.
Na jednej smażymy cebulkę, na drugiej kładziemy befsztyki i je smażymy.
Smażenie befsztyków powinno trwać min 5 minut z każdej strony w zależności od grubości befsztyka.
Ogień nie powinien być największy, inaczej będą miały opalony wierzch a w środku będą jeszcze surowe.
Podajemy befsztyki okraszone cebulka z ziemniakami i dowolna surówką.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz