Odwiedzin

niedziela, 29 listopada 2015

Golonko z indyka z pieczarkami

Nigdy nie miałam okazji zapoznać się z golonką indyczą ale dzięki temu przepisowi na pewno będę do niej powracała.

Składniki:

2 golonka indycze
sól, pieprz
oliwa
tymianek
2 ząbki czosnku

15 dag pieczarek
średnia cebula
oliwa
1/2 kostki rosołowej
50 ml śmietany 30%
łyżeczka mąki pszennej

Przygotowanie:


Golonka solę i pieprze, posypuję tymiankiem i wcieram rozgnieciony czosnek, polewam oliwą.
Zapiekam bez przykrycia przez 30 min w temp. 180 stopni, obracając od czasu do czasu.
Na małej patelni podsmażam na oliwie posiekaną cebulę, dodaję pokrojone w półplasterki pieczarki.
Gdy pieczarki się lekko zarumienią dodaję mąkę, smażę chwile, dolewam szklankę wody i wrzucam kostkę bulionową.
Zagotowuję i dolewam śmietanę.
Tak przygotowany sos wlewam do golonka i dalej zapiekam w tej samej temp. przez godzinkę, od czasu do czasu polewając golonko sosem i przewracając go.
Mięso nie będzie suche jeżeli będziemy je podlewać sosem.
Podajemy z ziemniakami i buraczkami.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz