Odwiedzin

niedziela, 12 stycznia 2014

Krokiety z kapustą i serem białym


Krokiety to moje ulubione ostatnio danie. Dziś kolejna odsłona w wersji wege.

Składniki:

25 dag mąki
2 szklanki mleka
szklanka wody
2 jajka
sól

olej

1/2 małej kapusty białej
cebula
1 kostka sera białego
2 jajka
masło
pieprz i sól bułka tarta masło tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Jajka gotujemy na twardo a następnie siekamy.
Cebulę siekamy i przesmażamy na maśle.
W misce łączymy ser biały z cebulką, jajkami i posiekana ponownie po ugotowaniu kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę, mleko, wodę i jajka razem trzepaczka mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek, odrobinę solimy.
Na oleju smażymy naleśniki które następnie przekładamy farszem i składamy w postaci krokieta. Jajko roztrzepujemy na jendym talerzu, na drugim wsypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce i smażymy na tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz