Odwiedzin

wtorek, 8 maja 2012

Krupnik z kaszą jaglaną


Składniki:

4-6 skrzydełek z kurczaka
kostka rosołowa drobiowa

pieprz czarny ziarna,liść laurowy, ziele angielskie
włoszczyzna(marchewka
pietruszka, seler korzeń)
2-3 ziemniaki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
sól,ziarenka smaku
natka pietruszki


Przygotowanie:

W 2 litrach wody ugotować skrzydełka dodając kostkę rosołową.
Dodać pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. 
Włoszczyznę zetrzeć na tarce na dużych oczkach a ziemniaki w kosteczkę. 
Wyjąć skrzydełka, obrać z mięsa. 
Wrzucić włoszczyznę,ziemniaki i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną.
Gotować razem do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Przed końcem gotowania wrzucić mięso z kurczaka.
Doprawić do smaku solą, ziarenkami smaku - wedle uznania. 
Podawać posypane natką pietruszki.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz