Odwiedzin

niedziela, 10 czerwca 2012

Chińszczyzna z papryką i kurczakiem


Składniki:

2 woreczki ryżu białego lub brązowego
1 pierś z kurczaka
1 papryka
1 cebula
sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, tymianek
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka octu
400 ml. bulionu
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wody
oliwa

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z opakowaniem.
Pierś z kurczaka kroimy w plasterki wąski i małe, doprawiamy wszystkimi przyprawami polewamy oliwą i smażymy na patelni.
Paprykę i cebulę kroimy w piórka, dodajemy do piersi i całość smażymy.
Do mieszanki chińskiej dodajemy kolejno cukier, sos sojowy, ocet i całość dokładnie mieszamy.
Zalewamy bulionem i gotujemy aż lekko zredukuje się sos.
W szklance rozpuszczamy mąkę i dodajemy do sosu, jeszcze gotujemy aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz