Odwiedzin

wtorek, 3 lipca 2012

Żurek na żeberkach

Składniki:

25 dag żeberek
włoszczyzna
2 liście laurowe,
2- 3 ziela angielskie
suszony majeranek
ząbek czosnku
¼- ½ litra żurku w butelce
10 dag boczku pokrojonego w kostkę
2-3 ziemniaki

Przygotowanie:

Gotujemy wywar: żeberka, włoszczyznę, przyprawy(majeranek, ziele, liście, sól i pieprz) 1,5 litra wody do miękkości mięsa a następnie przecedzamy.
Do wywaru dolewamy żurek, obrany czosnek, podsmażony pokrojony boczek, gotujmy jeszcze 30 min.
Ziemniaki, albo gotujemy wcześniej i zalewamy je żurkiem, albo wraz z boczkiem wrzucamy surowe pokrojone w kostkę o gotujemy 30 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz