Odwiedzin

piątek, 2 listopada 2012

Fasolowa na żeberkach

Składniki:

30 dag żeberek
25 dag fasoli białej, moczonej przez noc
1 cebula
1 marchewka, seler i pietruszka
4 ziemniaki
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
25 dag boczku surowego lub wędzonego
mąka
masło do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę moczoną przez noc gotujemy w nowej wodzie do miękkości.
Żeberka wraz z warzywami (oprócz cebuli) gotujemy do miękkości wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, a następnie mięso obieramy z kości i drobno kroimy, warzywa ścieramy na tarce i ponownie całość wrzucamy do wywaru.
Ugotowaną  fasolę wrzucamy do wywaru wraz z wodą w której się gotowała, z warzywami i mięsem.
Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz