Odwiedzin

wtorek, 6 listopada 2012

Kopytka

Składniki:

5 średnich ziemniaków
jajko
mąka pszenna
sól

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odparowujemy dobrze i rozgniatamy lub mielimy.
W garnku dzielimy ziemniaki na 4 części i dopełniamy mąką do 1/4 części ziemniaków.
Do masy dodajemy jajko i całość razem dobrze łączymy.
Czasem zdarza się że 1/4 porcji mąki do 3/4 porcji ziemniaków jest niewystarczająca, wtedy w trakcie wyrabiania należy dosypać tyle mąki, aby ciasto odchodziło od rąk.
Ciasto rolujemy w wałek i odkrawamy kopytka aby nadać im charakterystyczny kształt.
Wodę zagotowujemy i solimy wrzucamy porcje kopytek do wrzątku i gotujemy ok. 3 min od  wypłynięcia na wierzch.
Podajamy z różnymi sosami, gulaszami lub z tłuszczem i skwarkami.
Porcja z 5 średnich ziemniaków wystarczy na 2 pożywne posiłki lub 3 średnie.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz