Odwiedzin

poniedziałek, 25 lutego 2013

Sałatka nicejska

No cóż, wpadł mi przepis w rękę i musiałam wypróbować :) wszyscy zadowoleni i mile zaskoczeni taką kompozycją smaków.

Składniki:

mieszanka sałat
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jajka ugotowane na twardo
10 dag zielonych oliwek
1 czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki, może być też inna kolorowa papryka

1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 zmiażdżony ząbek czosnku
łyżka musztardy Dijon
łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
pieprz czarny mielony


Przygotowanie:

2 talerze wykładamy mieszanką sałat.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozkruszamy na sałacie.
Oliwki odsączamy i kroimy na większe kawałki, a następnie mieszamy z sałatą i tuńczykiem.
Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w cienkie półplasterki (talarki), mieszamy z sałatką.
Jajka obieramy i kroimy najpierw na 4 części a następnie każdą część jeszcze na pół.
Miód, oliwę, musztardę, sok z cytryny, czosnek i pieprz razem mieszamy do połączenia składników.
Sosem polewamy sałatkę i od razu serwujemy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz