Pyszne gofry zamawiane raz na jakiś czas przez mojego męża. Przepis bardzo prosty, a dodatki według uznania.
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub śmietankowego
owoce
sos owocowy ( na zdjęciu)
cukier puder ( na zdjęciu)
bita śmietana do dekoracji (na zdjęciu)
Przygotowanie:
Mąkę, sól, proszek, olej i aromat razem łączymy i dolewamy mleka.
Żółtka oddzielamy do białek, białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka łączymy z mąką i mlekiem.
Masę dobrze roztrzepujemy ubijaczką lub w robocie żeby nie było krup.
Gdy masa jest gładka dodajemy ubitą pianę z białek i masa jest gotowa.
Gofrownicę nagrzewam, i smaruje olejem, 1 mała chochla wystarcza na 1 gofra w gofrownicy, zapiekam do zrumienienia.
Dla tych co nie mają gofrownicy czytałam ostatnio o foremkach na gofry do pieczenia w piekarniku.
Ostudzonego lub jeszcze ciepłego gofra smaruję bita śmietaną i posypuje owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz