Składniki:
80 dag miąższu dyni (ja kupiłam całkiem małą dynię)
średnia marchewka
średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu dowolnego (wołowy daje najlepszy smak zupie)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
gałka muszkatułowa
pestki dyni lub grzanki
Przygotowanie:
Z dyni wycinamy miąższ, pestki można wyrzucić lub jeżeli ktoś woli to ususzyć w piekarniku.
Dynię kroimy w zgrabną kostkę tak samo jak i marchewkę i cebule.
Czosnek wyciskamy, wszystkie warzywa razem podmsażamy ok. 10 min na patelni na oliwie.
Bulion podgrzewamy i wrzucamy do niego warzywa, gotujemy ok. 30 min aż najtwardsze z warzyw zmiekną.
Gdy warzywa dojdą blendujemy je doprawimy solą, pieprzem i koniecznie gałka muszkatułową.
Podajemy z pestkami dyni lub grzankami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz