Odwiedzin

niedziela, 19 października 2014

Makaron w sosie śmietankowym z brokułami i boczkiem

Pyszny makaron z brokułem i sosem śmietanowym w sam raz na lekką kolację lub obiad.

Składniki dla 2 osób:

20 dag makaronu tagiatelle (u mnie w spiżarni był akurat szpinakowy)
1/2 brokuła
1 mała cebula
15 dag boczku plasterki lub w kawałku
śmietana 30% mały kubek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka oleju
sól i pieprz
ser żółty do posypania dania

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente.
Brokuła drobno kroimy a cebulę siekamy.
Boczek kroimy w kostkę, słupki lub inny kształt.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty, dodajemy boczek i nadal smażymy, podsypujemy wszystko mąką i mieszamy - zrobi się nam zasmażka.
W tym momencie wlewamy śmietanę i gotujemy cały czas mieszając żeby nie było grudek.
Wrzucamy brokuła i gotujemy aż sos się nieco zredukuje i zgęstnieje.
Sos doprawiamy solą i pieprzem i na koniec wrzucamy makaron, dobrze mieszamy i podajemy posypane serem żółtym.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz