Odwiedzin

niedziela, 6 grudnia 2015

Lasagne z mięsem, szpinakiem i ricottą

Jakoś nie wyobrażałam sobie ricotty jako zastępcy sera żóltego w mojej lazani, ale raz kozie śmierć i vois-la oto lazania :) całkiem dobra.

Składniki:

makaron lasagne płaty gotowe
 
1/2 paczki szpinaku świeżego
jajko 2 łyżki startego gran padamo lub dziugasa
150 gr ricotty ząbek czosnku 1 łyżka masła
20 dag mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 l mleka  gałka muszkatułowa sól, pieprz 


Przygotowanie:

Szpinak myjemy i odcedzamy, lekko kroimy.

W misce łączymy roztrzepane jajko z ricottą i serem.
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i starty czosnek, dodajemy szpinak i mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem i podlewamy masą jajeczną, odstawiamy. 

Mięso mielone  w osobnym naczyniu smażę na łyżce oliwy, dodaję posiekaną cebulę a następnie zalewam pomidorami z puszki i doprawiam solą i pieprzem.
Sos gotuję tak długo aż nadmiar wody wyparuje a sos będzie nie za gęsty i nie za rzadki.


Masło topię w mniejszym garnku i dodaję mąkę a następnie szybko wlewam mleko i całość roztrzepuję, żeby nie było grudek.
Doprawiam beszamel gałką, solą i pieprzem.

W żaroodpornym naczyniu wykładam kolejno: beszamel, płaty lasagne, sos mięsny, szpinak, beszamel, płaty lasagne...

Uwaga płaty ciasta nie powinny na siebie zachodzić, bo inaczej będą twarde.

Na ostatnią warstwę beszamelu posypujemy jeszcze ser.

Lasagne pieczemy 40-50 min w temp. 180 stopni, wkładając ją do nagrzanego piekarnika.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz