Jakoś nie wyobrażałam sobie ricotty jako zastępcy sera żóltego w mojej lazani, ale raz kozie śmierć i vois-la oto lazania :) całkiem dobra.
Składniki:
makaron lasagne płaty gotowe
1/2 paczki szpinaku świeżego
jajko
2 łyżki startego gran padamo lub dziugasa
150 gr ricotty
ząbek czosnku
1 łyżka masła
20 dag mięsa mielonego
puszka pomidorów krojonych
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1/2 l mleka
gałka muszkatułowa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i odcedzamy, lekko kroimy.
W misce łączymy roztrzepane jajko z ricottą i serem.
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i starty czosnek, dodajemy szpinak i mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem i podlewamy masą jajeczną, odstawiamy.
Mięso
mielone w osobnym naczyniu smażę na łyżce oliwy, dodaję posiekaną
cebulę a następnie zalewam
pomidorami z puszki i doprawiam solą i pieprzem.
Sos gotuję tak długo aż nadmiar wody wyparuje a sos będzie nie za gęsty i nie za rzadki.
Masło topię w mniejszym garnku i dodaję mąkę a następnie szybko wlewam mleko i całość roztrzepuję, żeby nie było grudek.
Doprawiam beszamel gałką, solą i pieprzem.
W żaroodpornym naczyniu wykładam kolejno: beszamel, płaty lasagne, sos mięsny, szpinak, beszamel, płaty lasagne...
Uwaga płaty ciasta nie powinny na siebie zachodzić, bo inaczej będą twarde.
Na ostatnią warstwę beszamelu posypujemy jeszcze ser.
Lasagne pieczemy 40-50 min w temp. 180 stopni, wkładając ją do nagrzanego piekarnika.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz