Pyszna migdałowa babka świąteczna z cytrynowym lukrem, polecam.
Składniki na litrową babkę:
20 dag masła
15 dag cukru drobnego
3 jajka
15 dag mąki pszennej
10 dag płatków migdałowych zmielonych
łyżeczka aromatu migdałowego
łyżeczka proszku do pieczenia
bułka tarta
masło
10 dag cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny lub wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z migdałami.
Masło utrzeć do białości z cukrem i powoli dodawać jajka na przemian z łyżką mąki pszennej wciąż ucierając.
Gdy wszystkie jajka dodamy wsypujemy resztę mąki i razem mieszamy już do połączenia się składników.
Formę do babki smaruję masłem i wysypuję bułka tartą, wylewam ciasto.
Piekę góra dół w temp. 160 stopni ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Cukier puder łączę powoli z sokiem z cytryny, jeśli jest za rzadki dodaję cukru, jesli za gęsty odrobinę soku.
Wystudzoną babkę polewam lukrem i czekam aż stężeję.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz