Składniki:
kapusta pekińska
filiżanka ryżu surowego
filiżanka soczewicy zielonej
50 dag pieczarek
masło
2 litry bulionu
1 puszka pomidorów
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
1 szklanka wody
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie:
Liście kapusty pekińskiej obgotowuję w osolonej wodzie.
Soczewicę gotuję do miękkości, ryż również.
Pieczarki kroję drobno i przesmażam na maśle.
Ryż, soczewicę i pieczarki mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem.
Na liście kapusty kładziemy porcję farszu, dokładnie składamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Po wykończeniu wszystkich składników, zalewamy całość bulionem, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok godziny lub do miękkości kapusty w temp. 160 stopni.
Pomidory w puszce miksuję i rozprowadzam w litrze rosołku, zagotowuję a następnie zaczepiam rozrobioną mieszanką: woda +
mąka + śmietana.
Doprawiam solą, pieprzem i ziołami i zalewam gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz