Odwiedzin

sobota, 4 czerwca 2016

Musaka

Długo się na nią szykowałam, jej smak powalił mnie na kolana, napewno wkrótce ją ponownie zrobię.

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
1 bakłażan
1 cukinie
0,5 kg mięsa mielonego
puszka pomidorów
duża cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
cynamon
oliwa z oliwek
100 ml wody

3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki masła
0,5 l mleka

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i cienko kroimy a następnie smażymy z obu stron kilka minut na oliwie, odtłuszczamy na papierze i solimy.
Bakłażana i cukinie wraz ze skórką kroimy na plasterki, na tej samej patelni smażymy z obu stron, solimy, odkładamy.
Cebulę i czosnke siekamy obsmażamy na patelni, dodajemy mięso mielone i razem smażymy do zrumienienia mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową, dodajemy pomidory oraz wodę.
Dusimy ok 1 godziny na wolnym ogniu.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając cały czas razem dolewamy mleko, doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową i gotujemy na małym ogniu aż beszamel zgęstnieje.
W naczyniu żaroodpornym wylewamy troszkę oliwy wykładamy bakłażana, na bakłażana wylewamy równo połowę sosu mięsnego, następna warstwa to ziemniaki, ponownie sos mięsny i cukinia, całość polana sosem beszamelowym.
Zapiekamy ok 40 min w temp. 160 stopni pod przykryciem na koniec przykrycie zdejmujemy żeby góra musaki się zrumieniła.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz