Odwiedzin

sobota, 29 października 2016

Żeberka duszone z warzywami

Na niedzielny obiad, zapraszam na soczyste żeberka duszone z warzywami.

Składniki:

70 dag żeberek wieprzowych 
średniej wielkości: marchewka, pietruszka, seler, cebula
sól i pieprz
papryka słodka
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
ząbek czosnku
masło klarowane

Przygotowanie:

Żeberka umyć, posolić i popieprzyć, doprawić słodką papryką i oprószyć słodką papryką.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego, i obsmażyć na złoto żeberka z obu stron.
Warzywa wszystkie pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć na tarce.
Żeberka odstawić na talerz a na pozostałym tłuszczu podsmażyć 5 minut warzywa wraz z czosnkiem.
Po tym czasie dodać warzywa, zalać wodą tak by przykryły prawie całe żeberka i dusić do miękkości.
Gdy żeberka będą już dochodziły odparować nadmiar wody, jeżeli zacznie jej brakować a żeberka nadal będą twarde to podlać je.
Żeberka podałam z sezonową surówką oraz ziemniakami z koperkiem.

Smacznego :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz