Na niedzielny obiad, zapraszam na soczyste żeberka duszone z warzywami.
Składniki:
70 dag żeberek wieprzowych
średniej wielkości: marchewka, pietruszka, seler, cebula
sól i pieprz
papryka słodka
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
ząbek czosnku
masło klarowane
Przygotowanie:
Żeberka umyć, posolić i popieprzyć, doprawić słodką papryką i oprószyć słodką papryką.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego, i obsmażyć na złoto żeberka z obu stron.
Warzywa wszystkie pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć na tarce.
Żeberka odstawić na talerz a na pozostałym tłuszczu podsmażyć 5 minut warzywa wraz z czosnkiem.
Po tym czasie dodać warzywa, zalać wodą tak by przykryły prawie całe żeberka i dusić do miękkości.
Gdy żeberka będą już dochodziły odparować nadmiar wody, jeżeli zacznie jej brakować a żeberka nadal będą twarde to podlać je.
Żeberka podałam z sezonową surówką oraz ziemniakami z koperkiem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz