Odwiedzin

niedziela, 6 listopada 2016

Zupa rybna

Pyszna zupa rybna z dodatkiem krewetek, flądry i... sami sprawdźcie.

Składniki:

20 dag krewetek
20 dag łososia (dzwonek, ogon) lub dorsza bez skóry
20 dag flądry lub innej ryby
oliwa z z oliwek
mała cebula
ząbek czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
passata pomidorowa 500 ml
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, małą cebula opalona na gazie, kawałek lubczyku lub pietruszki zielonej)
sól, pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie:

Włoszczyznę obieramy i w 3 litrach wody gotujemy wywar warzywny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, gdy warzywa będą miękkie wyciagamy, kroimy w słupki lub w dowolny inny kształt.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i starty czosnek, dodajemy przyprawy, smażymy razem kilka minut, dodajemy passate i mieszamy.
Passatę z przyprawami wlewamy do wywaru warzywnego i wrzucamy obrane krewetki, pozbawione ości ryby, chwilkę gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem posypane pietruszką zieloną.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz