1 mała golonka ok. 90 dag
2 liście laurowe
2 ziele angielskie
2 marchewki
2 cebule
Składniki na pieczone ziemniaki:
4 ziemniaki średnie
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie/przyprawa do ziemniaków
Składniki do surówki:
30 dag kapusty kiszonej
1 marchewka
1 mała cebula
oliwa z oliwek
cukier
sól
pieprz
Przygotowanie:
Golonkę myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka z wodą.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy 2 godziny pod przykryciem.
Po 2 godzinach wkładamy golonkę do żaroodpornego naczynia i zalewamy pozostałą z gotowania wodą.
Dodajemy obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz ćwiartki cebuli.
Całość pieczemy ok. 1 godziny.
W międzyczasie obieramy, kroimy w ćwiartki ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
Po tym czasie ziemniaki wyciągamy z wody i wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami i zapiekamy przez jakieś 25 min.
Marchewkę do surówki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę drobniutko siekamy i mieszamy wraz z marchewką z kapustą kiszoną.
Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz polewamy obficie oliwą z oliwek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz