Odwiedzin

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Barszcz czerwony z uszkami



Składniki:

3-4 buraki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 l bulionu mięsnego (np. z udek kurczaka)
sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny lub octu

Przygotowanie:

Buraki myję (nie obieram) i gotuje w wodzie do miękkości.
W międzyczasie robię bulion drobiowy lub inny mięsny.
Gdy buraki się ugotują, odcedzam je i jeszcze ciepłe obieram i kroję na plasterki.
Buraki wrzucam do czystego bulionu mięsnego i gotuje razem ok. 20 min.
Po tym czasie dodaję octu lub soku z cytryny który doda lekkiego kwasku barszczykowi, doprawiam cukrem i majerankiem.
Część buraczków wyciągam z wywaru a część zostawiam i następnego dnia wyciągam resztę.
Podaje z uszkami koniecznie z kapustą i grzybami.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz