Odwiedzin

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Klopsiki z sosem pomidorowym

Składniki:

1/2 kg mielonego mięsa,
1 cebula,
jajko,
oliwy z oliwek,
6 łyżki tartej bułki,
słodka papryka w proszku
ostrej papryki w proszku,
2 szklanki bulionu
4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
sól,
zmielony pieprz,
2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, słodką paprykę i pieprz.
Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
W garnku zagotować bulion następnie dodać przecier pomidorowy wymieszać i przełożyć do niego usmażone kulki.
Bulion powinien przykrywać wszystkie kulki - jeśli go zbyt mało - dolać wody.
Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem i dla gęstości zaczepić mąką.
Wyjątkowo do pracy połączyłam je z ryżem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz