Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa,
1 cebula,
jajko,
oliwy z oliwek,
6 łyżki tartej bułki,
słodka papryka w proszku
ostrej papryki w proszku,
2 szklanki bulionu
4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
sól,
zmielony pieprz,
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas
mieszając smażyć, aż się zeszkli.
Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną
cebulę, jajko, bułkę tartą, sól,
słodką paprykę i pieprz.
Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić
kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtoczyć w bułce tartej i
usmażyć na oliwie.
W garnku zagotować bulion następnie dodać przecier pomidorowy wymieszać i przełożyć do niego usmażone kulki.
Bulion
powinien przykrywać wszystkie kulki - jeśli go zbyt mało - dolać wody.
Pod
koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem i dla gęstości zaczepić mąką.
Wyjątkowo do pracy połączyłam je z ryżem.
Wyjątkowo do pracy połączyłam je z ryżem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz