Odwiedzin

piątek, 20 kwietnia 2012

Muffinki z masłem orzechowym


Składniki:

2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100 g masła
1 jajko
1 garść ulubionych orzechów
masło orzechowe
1/2 tabliczki mlecznej czekolady do dekoracji
garść płatków migdałowych do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki mieszam razem, dodaje jajko, mleko i rozpuszczone masło.
Wyrabiam ciasto, do którego wsypuje orzechy i mieszam.
Muffinki wypełniam do połowy ciastem.
Do każdej muffinki wkładam po 1/2 łyżeczki masła orzechowego i przykrywam II warstwą ciasta.
Wkładamy na ok. 20 - 25 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
W międzyczasie roztapiam w kąpieli wodnej czekoladę. 
Po upieczeniu babeczek dekoruje je kleksami czekolady i posypuje płatkami migdałowymi lekko zgniecionymi.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz