Składniki:
6 pałeczek z kurczaka
3 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu (ja miałam pod ręką ocet winny z jabłek)
sól, pieprz, zioła prowansalskie
50 dag ziemniaków
1 cebula
pęczek koperku
Przygotowanie:
Z miodu, oliwy, octu i przypraw robimy marynatę, którą zalewamy kurczaka w naczyniu do zapiekania.
Ziemniaki, myjemy, kroimy na mniejsze części i wraz z pokrojoną w ćwiartki cebulą wrzucamy do kurczaka.
Całość mieszamy i doprawiamy jeszcze solą, zwłaszcza ziemniaki.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Kurczaka zapiekamy, obracając go co jakiś czas przez prawie godzinę.
Należy sprawdzić czy ziemniaki są miękkie a mięsko upieczone.
Posypujemy koperkiem do smaku.
Można podać z sałatką z pomidora i cebuli.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz