Odwiedzin

poniedziałek, 7 maja 2012

Wiejska z boczkiem i kiełbasą

Składniki:

cebula
2 ziemniaki 
włoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
litr bulionu
kiełbasa śląska
5 plastrów boczku
1 łyżka smalcu
sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, ew. kminek
2 łyżki sosu sojowego lub
zielona pietruszka

Przygotowanie:

Ziemniaki i włoszczyznę obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy do prawie miękkości.
Cebule siekamy wraz z czosnkiem i ma maśle podsmażamy, doprawiamy kminkiem, majerankiem, dodajemy włoszczyznę i posypujemy mąką.
Całość mieszamy razem i przez chwilkę podsmażamy.
Dolewamy następnie bulion.
Kiełbaskę kroimy w ćwiartki, boczek w kostkę, podsmażamy razem na smalcu, gdy się zrumienią dodajemy do zupy i doprawiamy.
Całość gotujemy ok. 20 min.
Na koniec posypujemy pietruszką.
Podajemy z bułeczką lub w  bułeczce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz