Odwiedzin

środa, 6 czerwca 2012

Gołąbki z mięsa mielonego z sosem pomidorowym


Składniki:

1 mała kapusta włoska lub biała
2 kostki rosołowe
woreczek ryżu
30 dag mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
1 puszka pomidorów
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
1 szklanka wody
zioła prowansalskie, sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę gotuję we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 kostki rosołowej, aż liście spokojnie zaczną z niej odchodzić.
Najgrubszą część z każdego liścia odcinam.
W międzyczasie, na oliwie smażę posiekaną cebulkę z czosnkiem, a następnie dodaję mięso mielone. 
Całość farszu doprawiam solą i pieprzem i łączę z ugotowanym ryżem.
Na liście kapusty nakładam po porcji farszu i składam w rulonik. 
Pomidory w puszce miksuję i rozprowadzam w litrze rosołku z drugiej kostki, zagotowuję a następnie zaczepiam rozrobioną mieszanką: woda + mąka + śmietana.
Doprawiam solą, pieprzem i ziołami i zalewam gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
Piekę w temp. 180 stopni przez ok. godzinę pod przykryciem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz