1 mała kapusta włoska lub biała
2 kostki rosołowe
woreczek ryżu
30 dag mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
1 puszka pomidorów
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
1 szklanka wody
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę gotuję we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 kostki rosołowej, aż liście spokojnie zaczną z niej odchodzić.
Najgrubszą część z każdego liścia odcinam.
W międzyczasie, na oliwie smażę posiekaną cebulkę z czosnkiem, a następnie dodaję mięso mielone.
Całość farszu doprawiam solą i pieprzem i łączę z ugotowanym ryżem.
Na liście kapusty nakładam po porcji farszu i składam w rulonik.
Pomidory w puszce miksuję i rozprowadzam w litrze rosołku z drugiej kostki, zagotowuję a następnie zaczepiam rozrobioną mieszanką: woda + mąka + śmietana.
Doprawiam solą, pieprzem i ziołami i zalewam gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
Piekę w temp. 180 stopni przez ok. godzinę pod przykryciem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz