Odwiedzin

wtorek, 12 czerwca 2012

Klopsy w sosie śmietanowym


Składniki:

30 dag mięsa mielonego wieprzowego 
jajko
2 łyżki bułki tartej
sól,  pieprz
mąka do obtoczenia
2 łyżki śmietany
3 łyżki mąki (lub 2,5)
1/2 szklanki mleka (nawet odrobinkę więcej)
1 l bulionu

Przygotowanie:

W misce mieszam mięso z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem i formułuję kulki.
Każdą kulkę obtaczam w mące i wrzucam do gotującego się bulionu na ok. 25 min.
W szklance mieszam mąkę ze śmietaną i mlekiem i roztrzepuję a następnie wlewam do gotujących się pulpetów.
Podaję z ziemniaczkami lub do pracy z sałatką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz