Odwiedzin

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Spaghetti z pikantnym sosem bolognese


Składniki:

30 dag. mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 duże pomidory lub pomidory z puszki
chili w proszku  
ząbek czosnku
mała cebulka
makaronu spaghetti
oliwa
parmezan
sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier
Przygotowanie:

Świeże pomidory sparzamy w zagotowanej wodzie i obieramy ze skórki, a następnie miksujemy, pomidory z puszki tylko miksujemy.
Na patelni na oliwie podsmażamy posiekany czosnek  z cebulką.
Dodajemy mięso mielone i dalej smażymy na złoto.
Pod koniec smażenia wkładamy pomidory i 1/2 szklanki wody i całość gotujemy ok 15 min. 
Doprawiamy solą, pieprzem,cukrem, chili, ziołami prowansalskimi.
Jeżeli sosu jest za mało to dolewamy wody i ewentualnie zagęszczamy go mieszanką:  woda+mąka w proporcji 5:1.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem posypane parmezanem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz