Składniki:
4 ziemniaki
2 marchewki
4 skrzydełka (można zrobić mieszankę z kaczki i kurczaka)
1 cebula
1/2 pora małego
2 łyżki śmietany
2 łyżki koperku
2 łyżki masła
garść dowolnego makaronu
sól, pieprz, ziarenko smaku
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na mniejsze części i zalewamy zimną wodą.
Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle około 2-3 minut aż
warzywa zmiękną.
Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę i wkładamy do wody wraz ze skrzydełkami, zagotowujemy.
Dodajemy podsmażone warzywa i całość gotujemy ok. 10 minut po czym wkładamy odcedzonego kalafiora.
Zupę gotujemy ok. 30 min, w międzyczasie wrzucamy makaron i doprawiamy: solą, pieprzem i ziarenkiem smaku.
Zupę gotujemy ok. 30 min, w międzyczasie wrzucamy makaron i doprawiamy: solą, pieprzem i ziarenkiem smaku.
Skrzydełka wyciągnęłam, żeby oddzielić mięso od kości i wrzucić do zupy, od razu smaczniejsza i bardziej syta staje się zupa.
Jeżeli ktoś woli zabielane zupy to w 1/2 szklanki wody ciepłej wrzucamy śmietanę i dobrze potrzepujemy a następnie zabielamy zupę.
Na końcu dodajemy posiekany koperek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz