Odwiedzin

środa, 4 lipca 2012

Barszcz ukraiński


Składniki:

50 dag buraczków
włoszczyzna,
4 ziemniaki
koncentrat pomidorowy
koncentrat buraczany
szklanka fasoli Jaś
3 łyżki smietany 18%
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie, cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:

Dzień przed gotowaniem zupy fasole przepłukujemy, zalewamy 2 litrami wrzącej wody i odstawiamy.
Gdy woda wystygnie, odlewamy fasolę i zalewamy ponownie wodą tym razem wystarczy letnią tak żeby przykryła fasolę i zostawiamy na noc.
Następnego dnia jeżeli wody jest mało, dolewamy i wrzucamy dodatkowo: liść laurowy, ziele angielskie, wywar zaczynamy gotować aż do miękkości fasoli.
Ziemniaki, obieramy i kroimy w kostkę.
Buraki obieramy i albo ścieramy na tarce albo kroimy w kostkę.
Resztę włoszczyzny myjemy i ścieramy na tarce i wrzucamy do 1,5 litra wody wraz z buraczkami, ziemniakami i koncentratem pomidorowym.
Gotujemy aż buraczki i ziemniaki będą miękkie.
Doprawiamy zupę koncentratem buraczanym, cukrem, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem.
Jeżeli ktoś lubi śmietanę to zaczepiamy zupę mieszanką: 1/2 szklanki wywaru + śmietana + mąka.
Na koniec wrzucamy ugotowaną fasolę.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz