Odwiedzin

środa, 11 lipca 2012

Kurczak piri piri

Składniki:

5 pałeczek z kurczaka lub 2 podudzia
tymianek
oliwa
cebula
4 ząbki czosnku
papryka ostra, sok z 1 cytryny
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Pałeczki myjemy i ostrym nożem przecinamy z obu stron w kilku miejscach, doprawiamy solą i pieprzem.
Tymianek mieszamy z oliwą i wcieramy w kurczaka.
Cebulę, czosnek miksujemy wraz z papryką, bazylią, octem i sokiem z cytryny.
W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka i polewamy sosem.
Pieczemy w temp. 160 stopni ok. 40 min obracając kurczaka co jakiś czas żeby się równo zrumienił ze wszytskich stron.
Podajemy z zółta fasolką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz