Odwiedzin

środa, 11 lipca 2012

Lasagne z brokułami

Składniki:

płaty lasagne gotowe
30 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 brokuł
pomidory z puszki
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
0,5 l mleka
sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa
starty ser (gouda, ementaler, mozarella lub inny dowolny)

Przygotowanie:

Na patelni na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę wraz z posiekanym czosnkiem.
Dodajemy mięso mielone i razem smażymy na złoto.
Paprykę i brokuła kroimy na mniejsze i równe kawałki i dodajemy do mięsa.
Pomidory z puszki miksujemy doprawiamy solą, pieprzem i bazylią i łączymy z mięsem i warzywami.
Gotujemy razem około 15 min.
Uwaga czynności do sosu beszamelowego wykonujemy szybko z użyciem najlepiej trzepaczki żeby nie pojawiły się grudki a sos miał gładką konsystencję.
W garnuszku roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę, mieszamy cały czas wszystko pozostawiając garnuszek na małym ogniu.
Gdy mąka połączy się z masłem wlewamy od razu mleko i całość mieszamy trzepaczka aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Należy uważać żeby sos się nie przypalił a lekko gotował i powoli gęstniał.
Gdy sos trochę ostygnie przyprawiamy go solą, pieprzem i gałką.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną, i kładziemy pierwszą partię płatów lasagne, tak by na siebie nie nachodziły a wypełniły cały spód naczynia (można ułamać płaty w razie potrzeby).
Na płaty kładziemy część sosu mięsno-warzywnego, a następnie część sosu beszamelowego.
Sosy posypujemy startym serem.
Kładziemy kolejną partię: lasagne, sos mięsny, sos beszamelowy i ser.
Warstw może być kilka, ale uwaga im więcej warstw tym lasagne będzie musiała dłużej być pieczona.
Należy tak podzielić wszystkie elementy lasagne żeby zakończyć ją serem.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. ok 160-180 stopni i pieczemy ok. 30-45 min. pod koniec pieczenia rumieniąc ser z góry.
Czas pieczenia zależy przede wszystkim od ilości warstw, tak jak i ciasto przed wyciągnięciem sprawdzamy czy w tym przypadku nóż gładko przechodzi przez kolejne warstwy lasagne.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz