Odwiedzin

sobota, 14 lipca 2012

Tarta z wiśniami


Składniki:

30 dag mąki
kostka masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka

1/2 kg. wiśni 
mąka do posypania wiśni

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza wiśniami mieszamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.
W międzyczasie drylujemy wiśnie i posypujemy mąką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oblepiamy ciastem z lodówki, tak by 1/4 ciasta nam została do dekoracji.
Wkładamy do piekarnika na 10 min żeby się zarumieniło.
Jeżeli w wiśniach jest dużo soku wylewamy go.
Gdy ciasto podpieczemy, to nakładamy na nie wiśnie i obkładamy paskami ciasta i smarujemy białkiem z jajek.
Pieczemy ok. 30 min w temp. 160-180 stopni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz