Odwiedzin

czwartek, 27 września 2012

Placuszki z jabłkami na jogurcie

Składniki:

opakowanie małego jogurtu
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże opakowanie cukru waniliowego
olejek waniliowy
1 szklanka mąki
2 jabłka
cukier puder do posypania
olej+ masło do smażenia
konfitura jagodowa

Przygotowanie:

Jajko, cukier waniliowy, proszek,jogurt, kilka kropel olejku i mąkę łączymy razem na zwięzłą, gładką masę.
Jabłka obieramy i kroimy na plastry, wrzucamy do masy, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem w takiej ilości by pokryła tafle patelni.
Wydzielamy z ciasta placuszki z jabłkiem i kładziemy na patelni.
Smażymy z obu stron po kilka minut z każdej strony aż będą złote.
Odstawiamy na talerz wyłożony papierem, do odsączenia a następnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą jagodową lub dowolną inną konfiturą.

Smacznego :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz