30 dag mąki
kostka masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
3/4 kg. śliwek węgierek
cukier brązowy
mąka do posypania
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta (mąka, masło, żółtko, śmietana, proszek do pieczeni) mieszamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na 1 h.
Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki, posypujemy cukrem brązowym i mąką.
Blachę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy 3/4 ciasta aż po brzegi.
Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 5 min w temp. 180 stopni w nagrzanym piekarniku.
Na ciasto wykładamy śliwki ( pod żadnym pozorem nie strzepujemy mąki ze śliwek) i układamy je w zgrabne okręgi.
Resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temp. 170 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz