Odwiedzin

poniedziałek, 17 września 2012

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

30 dag mąki
kostka masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka

3/4 kg. śliwek węgierek

cukier brązowy
mąka do posypania

płatki migdałowe

Przygotowanie:


Wszystkie składniki ciasta (mąka, masło, żółtko, śmietana, proszek do pieczeni) mieszamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na 1 h.

Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki, posypujemy cukrem brązowym i mąką.
Blachę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy 3/4 ciasta aż po brzegi. 
Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 5 min w temp. 180 stopni w nagrzanym piekarniku.
Na ciasto wykładamy śliwki ( pod żadnym pozorem nie strzepujemy mąki ze śliwek) i układamy je w zgrabne okręgi.
Resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temp. 170 stopni.

Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz