Odwiedzin

niedziela, 7 października 2012

Placki ziemniaczane z sosem warzywno-mięsnym


Składniki:

5 ziemniaków
cebula
jajko
1/2 szklanki mąki

papryka czerwona
cebula czerwona
1/2 brokuła
marchewka duża
2 duże pomidory
30 dag łopatki wieprzowej
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso siekamy drobno, nie mielimy.
Obraną marchewkę, umytego brokuła i paprykę, oraz obraną cebulę drobno kroimy.
W głębokim naczyniu, smażymy najpierw mięso a potem dodajemy warzywa.
Pomidory sparzamy i drobno kroimy a następnie dodajemy do mięsa i warzyw, całość podlewamy wodą i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie, obieramy ziemniaki i cebulę i razem ścieramy na tarce.
Mąkę i jajko łaczymy z ziemniakami, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie układając placki.
Placki podajemy z doprawionym solą i pieprzem sosem warzywno-mięsnym.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz