Odwiedzin

poniedziałek, 22 października 2012

Sypany jabłecznik

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
cukier waniliowy
cynamon
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jabłek
masło

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, drążymy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Mąkę, kaszę, cukry, cynamon i proszek mieszamy.
Masło mrozimy.
Dno formy na tartę wykładamy papierem, posypujemy 1/3 suchej masy.
Na suchą masę wykładamy połowę jabłek i kolejną warstwę suchą.
Na masę suchą wykładamy ostatnią porcję jabłek i ostatnią porcję suchej masy, na górną część ścieramy zimne masło na grubych oczkach.
Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z lodami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz