Odwiedzin

poniedziałek, 1 października 2012

Tartaletki na francuskim cieście ze śliwkami


Składniki:

kostka dobrej margaryny lub masła
30 dag mąki pszennej
jajko
szczypta soli
ciepła woda

kg śliwek węgierek
cynamon
mały jogurt
mały brązowy cukier

Przygotowanie:

Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody wyrabiamy ciasto o konsystencji ciasta na pierogi.
Rozwałkowujemy ciasto na grubszy placek i kładziemy na środku margarynę. 
Ciasto składamy w kopertę i wałkujemy w jedną tylko stronę a następnie składamy na 3 i wkładamy do lodówki.
Sekret udanego ciasta francuskiego to ilość wałkowań i złożeń, im więcej tym więcej warstw będzie miało ciasto po upieczeniu. 
Moje minimum to 3 wałkowania i złożenia.
Po wyrobieniu ciasta, ciasto rozwałkowujemy na grubszy placek, im grubszy tym tartaletki będą grubsze i miększe, przy cienkim cieście, tartaletki będą bardziej kruche i twardsze.
Wykrawamy kwadraty lub okręgi, dowolnie.
Śliwki drylujemy i kroimy na 4 części.
W misce łączymy je z dużą ilością cynamonu i cukru brązowego.
Uwaga śliwki puszczą trochę smacznego soku, którym można tarteletki polać przed pieczeniem.
Każdy kawałek ciasta smarujemy jogurtem i nakładamy śliwki.
Tartaletki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku ok 15 - 20 min. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz