Odwiedzin

środa, 10 października 2012

Uszka z pieczarkami i kapustą

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej
jajko
ciepła woda przegotowana
sól
łyżka masła lub margaryny

75 dag pieczarek
1 kg kapusty kiszonej
sól, pieprz
cebula
oliwa lub masło

Przygotowanie:

Mąkę, jajko, wodę, sól i tłuszcz razem wyrabiamy na elastyczne ciasto. 
Odstawiamy pod ściereczkę żeby nie wyschło.
Kapustę gotujemy do miękkości.
Pieczarki obieramy i siekamy wraz z cebulą.
Podsmażamy na oliwie, aż odparuje woda i się lekko zezłocą.
Kapustę odcedzamy i bardzo dobrze odciskamy w szmatce.
W maszynce do mielenia, mielimy pieczarki i kapustę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na kilka części, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty.
Ciasto nie powinno być cienkie, bo farsz wyleci w trakcie gotowania.
Dobra grubość to ok. 3 mm ciasta.
Na kwadraty ciasta nakładamy farsz i składamy najpierw w trójkąt a następnie dociskamy wszystkie krawędzie.
Najdłuższe rogi zlepiamy ze sobą.
Uszka gotujemy w osolonej wodzie, przez 3-4 min od wypłynięcia i podajemy do barszczyku.
Można je również zamrozić,wtedy porcjami układam je na płaskim wysypanym mąką talerzu i wkładam na 10 min do zamrażarki.
Podmrożone uszka wkładam do woreczków i zamrażam ponownie.
Dzięki wcześniejszemu podmrożeniu, uszka nie skleją się ze sobą w woreczku.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz