Odwiedzin

sobota, 17 listopada 2012

Grochówka

Grochówka, przysmak wojskowych oraz jednego na razie domownika u mnie :). Ponieważ chodziła za mną długo w końcu zajęłam się jej robieniem. Będąc na telefonie z mamą, która jest moim kulinarnym doradca zrobiłam dokładnie taką grochówkę, która smakiem prawie przypominała tą z dzieciństwa.

Składniki:


szklanka grochu
marchewka
pietruszka
4 ziemniaki
cebula
10 dag boczku surowego

40 dag żeberek lub mieszanki żeberek np. z golonką mała
2 litry wody
3 łyżki mąki

smalec
sól, pieprz czarny mielony, majeranek

Przygotowanie:
 
Groch moczymy dokładnie tyle ile potrzebujemy na zrobienie wywaru z mięsa(żeberek) i warzyw (marchewka, pietruszka).
Groch następnie gotujemy do miękkości, niestety tu wyjdzie nam jakaś godzina.
Po ugotowaniu połowę grochu wrzucamy do zupy a drugą połowę, wraz z wodą w której się gotował miksujemy na papkę.
Warzywa z zupy wraz z mięsem wyciągamy i warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki a mięso kroimy drobno.
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy i wraz z warzywami, grochem (papką) i mięsem wrzucamy ponownie do wywaru.
Boczek kroimy drobno i podsmażamy po jakimś czasie dodając cebulkę posiekaną.
Boczek i cebulkę mieszamy z odrobiną mąki, żeby zrobić zasmażkę a następnie łączymy z zupą. 
Gotujemy wszystko jeszcze przez 30 min. a na koniec doprawiamy przyprawami(solą, pieprzem, majerankiem).

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz