Latem uzbierałam i zamroziłam sporą ilość koperku, który postanowiłam dziś wykorzystać na obiad. Ponieważ lubię mięso mielone więc zdecydowałam się na niezbyt wymyślny ale popularny obiad czyli pulpeciki.
Składniki:
40 dag. mięsa mielonego wołowo-wieprzowego lub cielęcego
1/2 bułki namoczonej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
jajko
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
1/2 szklanki koperku
kotka warzywna lub rosołowa
woda
1 łyżka mąki pszennej + 1/2 szklanki wody + 2 łyżki śmietany.
Przygotowanie:
Mięso wraz z mąką ziemniaczaną, jajkiem i odciśniętą bułką łączymy i doprawiamy.
Formujemy kulki i obtaczamy w mące, a następnie rumienimy na tłuszczu.
Przekładamy do garnka, a tłuszcz zalewamy wodą i dodajemy kostkę warzywną lub rosołową.
Gotujemy chwilkę po czym dodajemy koperek i zaczepiamy całość mieszanką mąki + wody + śmietany.
Gotujemy aż zgęstnieje a następnie łączymy z pulpetami i jeszcze chwilkę razem gotujemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz