Odwiedzin

sobota, 24 listopada 2012

Pulpety w sosie koperkowym



Latem uzbierałam i zamroziłam sporą ilość koperku, który postanowiłam dziś wykorzystać na obiad. Ponieważ lubię mięso mielone więc zdecydowałam się na niezbyt wymyślny ale popularny obiad czyli pulpeciki.

Składniki:

40 dag. mięsa mielonego wołowo-wieprzowego lub cielęcego
1/2 bułki namoczonej  
1 łyżka mąki ziemniaczanej
jajko
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
1/2 szklanki koperku
kotka warzywna lub rosołowa
woda 
1 łyżka mąki pszennej + 1/2 szklanki wody + 2 łyżki śmietany.


Przygotowanie:

Mięso wraz z mąką ziemniaczaną, jajkiem i odciśniętą bułką łączymy i doprawiamy.
Formujemy kulki i obtaczamy w mące, a następnie rumienimy na tłuszczu.
Przekładamy do garnka, a tłuszcz zalewamy wodą i dodajemy kostkę warzywną lub rosołową.
Gotujemy chwilkę po czym dodajemy koperek i zaczepiamy całość mieszanką mąki + wody + śmietany.
Gotujemy aż zgęstnieje a następnie łączymy z pulpetami i jeszcze chwilkę razem gotujemy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz