Odwiedzin

sobota, 17 listopada 2012

Sola zapiekana z warzywami pod pierzynką

Ryby nigdy za dużo, zwłaszcza w naszym domu, gdzie ryba musi pojawić się choć raz w tygodniu, takie mam postanowienie :)a że lubię zapiekanki na różne sposoby, stąd ten pomysł, trochę z przepisów trochę weny twórczej.


Składniki

4 filety z soli
10 dag pieczarek
1 cebula
pomidor
1/2 puszki kukurydzy
papryka czerwona
10-15 dag sera żółtego
1/2 szklanki śmietany 
ryż biały
sól, pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Ryż gotuję zgodnie z opakowaniem.
Wszystkie warzywa obieram i drobno kroję, no może poza kukurydzą i papryką.
Podsmażam razem, prze kilka minut na maśle.
Rybę dobrze odciskam z wody, doprawiam solą, pieprzem, ziołami i wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem na którym jest już wyłożony ryż. 
Śmietanę mieszam ze startym serem żółtym.
Na ryż i rybę wykładam warzywa a na nie wykładam śmietanę z serem.
Całość zapiekamy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. 

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Noooooo właśnie szukałam pomysłu na jutrzejszy obiadek :) A to wyglada zachecająco :) Mam nadzieję, że mi też tak wyjdzie.
    Ivonncia

    OdpowiedzUsuń