Zawsze myślałam że seler jest warzywem tylko do zupy, jednak tyle się o nim ostatnio naczytałam że stwierdziłam że muszę zrobić coś pysznego z tym warzywem i wymyśliłam :) z żurawiną jeszcze zdrowsza jest ta surówka.
Składniki:
1 mały seler lub 1/4 dużego
1/2 jabłka
cukier do smaku
sok z cytryny
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka jogurtu naturalnego
lub majonezu
żurawina do smaku
Przygotowanie:
Selera i jabłko obieramy i ścieramy na tarce a następnie skrapiamy
sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Doprawiamy cukrem wg własnego uznania i odstawiamy na min. 30 min.
Po tym czasie łączymy surówkę ze śmietaną i jogurtem lub majonezem.
Podajemy z posiekaną żurawiną lub tradycyjnymi rodzynkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz