Odwiedzin

piątek, 30 listopada 2012

Zupa z zielonej soczewicy


Składniki:

1/2 szklanki soczewicy ja miałam na stanie zieloną
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
1 cebula
ząbek czosnku
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
pętelka kiełbasy
1/2 łyżeczki papryki czerwonej
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę najpierw moczymy ok. godziny w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości.
Z warzyw, oprócz cebuli robimy wywar, dodajemy dodatkowo ziele i listki laurowe.
Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy wraz z posiekaną cebulą na tłuszczu, następnie obsypujemy mąką i odstawiamy. 
Gdy soczewica będzie już miękka, dodajemy ją do wywaru warzywnego a następnie dodajemy zasmażkę z kiełbasy i cebuli.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawami.

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz