Ciasto bez mąki, o dziwo wyszło i była smaczne :) po raz pierwszy mak, którego nienawidziłam mi zasmakował, schowany między jabłkami i orzechami, no po prostu pycha :)
Składniki:
20 dag zmielonego dwukrotnie maku (mak wcześniej moczymy w ciepłej wodzie min. 30 min)
15 dag cukru pudru
40 dag jabłek, startych na dużych oczkach
10 dag orzechów włoskich zmielonych
10 łyżek kaszy manny
15 dag masła
5 jajek
łyżeczka duża proszku do pieczenia
aromat migdałowy lub rumowy
cukier waniliowy
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
Przygotowanie:
Masło wraz z cukrem pudrem i żółtkami ucieramy na puszystą masę.
Dodajemy poklei mieszając: zmielony mak, cukier waniliowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia, jabłka, orzechy i aromat.
Dodajemy ubite białka.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy godzinę.
Ciasto dekorujemy polewą czekoladową (masło roztapiamy i dodajemy cukier puder, mleko i kakao, studzimy lekko).
Ps. ciasta starczy na małą podłużna blachę.
Smacznego :)
15 dag cukru pudru
40 dag jabłek, startych na dużych oczkach
10 dag orzechów włoskich zmielonych
10 łyżek kaszy manny
15 dag masła
5 jajek
łyżeczka duża proszku do pieczenia
aromat migdałowy lub rumowy
cukier waniliowy
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
Przygotowanie:
Masło wraz z cukrem pudrem i żółtkami ucieramy na puszystą masę.
Dodajemy poklei mieszając: zmielony mak, cukier waniliowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia, jabłka, orzechy i aromat.
Dodajemy ubite białka.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy godzinę.
Ciasto dekorujemy polewą czekoladową (masło roztapiamy i dodajemy cukier puder, mleko i kakao, studzimy lekko).
Ps. ciasta starczy na małą podłużna blachę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz