Odwiedzin

sobota, 15 grudnia 2012

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Mój pierwszy sernik, bałam się strasznie go upiec, ale znów dostałam przepis babciny i stwierdziłam, że raz kozie śmierć i się udało :D

Składniki:


kostka margaryny
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 1.2 kg sera białego półtłustego dwukrotnie zmielonego
6 jajek
1 i 1.5 szklanki cukru
1 i 1.5 budyniu śmietankowego (proszku)
kostka margaryny
2 puszki brzoskwiń
4 białka
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Kostkę margaryny, 2 szklanki mąki, 4 żółtka i proszek do pieczenia łączymy.
1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, a resztę ciasta wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto podpiekamy przez 20 min w 180 stopniach i odstawiamy do ostudzenia.
W między czasie, kolejną kostkę margaryny wraz z  6żółtkami z kolejnych jajek i cukrem ucieramy na puszystą masę.
Dodajemy budyń śmietankowy i powoli zmielony ser, a na koniec pianę z 6 białek.
Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto.
Brzoskwinie odsączamy porządnie i kroimy na drobniejsze kawałki a następnie wykładamy na ciasto.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni.
Z pozostałych 5 białek, cukru i mąki ziemniaczanej, ubijamy sztywną pianę.
Gdy ciasto się podpiecze wykładamy beze na sernik i dalej pieczemy ok 45 min. w temp. 160 stopni

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz