Odwiedzin

środa, 26 grudnia 2012

Skubaniec czyli skubane ciasto z orzechami i powidłami

Składniki:

30 dag mąki pszennej
kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
3 żółtka
1 łyżka kakao
20 dag orzechów włoskich zmielonych
powidła śliwkowe
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Z mąki pszennej, margaryny, proszku do pieczenia, śmietany i żółtek wyrabiamy ciasto.
1/3 ciasta mieszamy z kakao, a pozostałe jasne ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
W międzyczasie, blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy nieco tłuszczem, wykładamy 1/2 jasnego ciasta i podpiekamy przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po podpieczeniu ciasto smarujemy powidłami lub konfiturą wiśniową, posypujemy orzechami i ścieramy na to ciemne ciasto.
Białka z 3 żółtek wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną ubijamy. 
Na ciasto ciemne wykładamy beze a na nią resztę startego jasnego ciasta.
Pieczemy razem ok. 45 min w temp. 180 stopni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz